Tænk grønt

Tænk grønt ved reduktion af emissioner

Vi giver her vores forslag til hvordan man som privatperson kan gøre livet lidt grønnere og det behøver slet ikke være så svært.

 

En reduktion af udledninger, er ofte ensbetydende med en reducering af energiforbruget gennem en ændring i adfærd eller brug af alternative produkter og tjenester.

 

På denne side giver vi praktiske oplysninger for enkeltpersoner (eller familier) på strategier, du kan anvende for at opnå resultater i forskellige facetter af dit liv.

At tage en beslutning og forpligte sig til at reducere sine emissioner, reducerer ikke
blot ens personlige indvirkning på klimaændringerne, det betyder også at der kan spares penge.

I bilen

 

Her er vores forslag til hvordan du kan reducere indvirkningen på miljøet, når du kører bil:

 

Køb af bil
Allerede ved køb af bil, kan du træffe nogle valg som skåner miljøet.
Overvej at købe en mindre bil med en mindre motor, der bruger mindre brændstof eller endnu bedre, overvej en hybrid eller en el-bil.

 

Undgå tomgang
Hvis bilen er i tomgang i mere end et minut, skal du slukke for motoren.

 

Sluk din aircondition
Din bil bruger mere brændstof, når klimaanlæg er tændt, så brug naturlig ventilation når muligt.

 

Sæt farten ned
Ved at sætte farten ned, bruger du mindre brændstof og undgår at bryde kørselsrytmen, så en moderat kørsel vil hjælpe på reduktionen.

 

Vægt
Fjern overskydende vægt fra din bil, såsom værktøjer og andet som gør bilen unødig tung.

 

Undgå myldretid
Undgå at køre på tidspunkter, hvor der vil være tung trafik. Din stop-start bevægelse af kørsel i myldretiden kan være meget ineffektiv.

 

Flere i bilen
Planlæg dine destinationer, så du linker op med andre på turen, i stedet for at alle kører alene.

 

Alternative rejsemuligheder
Gåture, ridning, en cykel eller brug af offentlig transport bidrager med mindre udledning af drivhusgasser per passagerkilometer, sammenlignet med en bil.

 

Vedligeholdelse
Vedligeholdelse af din bil, sikre et passende dæktryk og minimer din udledning af drivhusgasser.

I hjemmet

 

Energieffektivitet
Sluk apparater på stikkontakten, når du ikke bruger dem og husk at slukke lyset, når du forlader lokalet.

 

Udskift dine glødepærer med energisparepærer. De bruger op til 80% mindre energi og holder op til 8 gange længere.

 

Sammenlign Energimærkninger og Ratings, før du køber et apparat. Energieffektive apparater vil spare dig penge med lavere driftsomkostninger.

 

Varme & køling
Installation af loftisolering vil minimere din opvarmning og afkølingsomkostninger for de kommende år.

 

Når luftkøling er uundgåeligt, skal du starte dit klimaanlæg, før det bliver varmt og ikke overkøle – falder termostaten ved selv en grad, kan det have en stor indflydelse på driftsomkostningerne.

 

Klæd dig passende på og undgå behovet for opvarmning og køling.

 

Reducer, Genbrug & Genanvend
Husholdningsaffaldet vi genererer har en stor indflydelse på udledningen af ​​drivhusgasser. Reducer, genbrug og genanvend, når du kan.

I kosten

 

Find ud af, hvordan man kan skåne miljøet via sin kost:

 

Skær ned på kød (især rødt kød) og mejeriprodukter. Brug kød og oste til at tilsætte smag i retter, snarere end som en vigtig ingrediens, hvilket kan spare op til 3 tons drivhusgasser om året. Oksekød og ost giver 5-10 gange flere emissioner end, ernæringsmæssigt tilsvarende, korn og nødder gør.

 

Spild ikke mad – planlæg måltider på forhånd og skriv en indkøbsliste, før du køber dagligvarer.  Kontrollér dit køleskab dagligt og sørg for at bruge eventuelle rester.

 

Brød, pasta, nødder, bønneretter og havre har højt proteinindhold, energi og fibre og er effektivt at producere. De kan nemt erstatte kød og er sundere at spise.

 

Transporterede fødevarer og andre produkter bruger en masse brændstof. Kontrollér på etiketten og hvis det er lavet i en anden stat eller land, afvis produktet til fordel for et lokalt produceret mærke.  Køb fra landmænd og lokale markeder, hvor muligt.

 

Dåsemad, aftappet mad og drikkevarer på flasker og andre fødevarer i emballage bruger meget mere energi og emissioner på selve containerne end maden selv!  Køb friske eller tørrede fødevarer,  det vil spare 50-75% af emissionerne.

 

Frisk eller tørret frugt og friske grøntsager i sæsonen kan let skaffes i de fleste områder. De smager bedre og udgør omkring 50% af emissioner på f.eks. dåse eller frosne varer.

 

Dyrk evt. din egen køkkenhave og overvej at blive vegetar.